Trivselregler

Välkommen som hyresgäst hos oss!

Som hyresgäst hos Vårgårda Bostäder bär du tillsammans med dina grannar ett ansvar för dig själv och de i din omgivning om att skapa ett trivsamt boende.

När du bor i en hyresrätt hos oss bor du också nära grannar. Det innebär många möjligheter till trygghet och gemenskap, samtidigt ställer det krav på att visa hänsyn och respektera varandra. Människor är olika. Några blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. Vissa är kvällsmänniskor och andra trivs bäst tidigt på morgonen. För att alla skall fungera bra tillsammans krävs det att alla tar hänsyn till varandra - både när du är hemma hos dig själv och när du vistas i de gemensamma utrymmena. Därför har vi sammanställt trivselregler för dig och dina grannar,
-allt för att alla skall må bra och trivas i sina hem. Skulle det uppstå situationer där man inte vet vad man får eller och inte får göra i sitt boende, kan du alltid läsa igenom våra trivselregler.

En gyllene regel är -var mot dina grannar så som du vill att de skall vara mot dig.

Ta hand om din lägenhet

Kom ihåg att det är du som ansvarar för att din lägenhet är i ett bra skick. Ha en god vana att hålla ungen ren, frosta av frys och rengöra fläktfiler och ventilationsfilter regelbundet. Du ska också regelbundet rensa avloppet i badrum och kök för att förebygga stopp. För att skydda golven skall möbeltassar användas under möbelben. Använd milda rengöringsmedel vid städning. Tapeter bör endast dammtorkas och innertaken ska undvikas att tvättas då det kan bli flammigt.

När ska det vara lugnt

Hög musik eller volymen på din tv, en hund som skäller högt och länge eller en tvättmaskin som sätts på mitt i natten. Allt är exempel på störande ljud som inte ska behöva upplevas och tålas av dina grannar. Alla som bor i hyreslägenhet är skyldiga att visa hänsyn. Det skall vara lugnt i lägenhet alla tider på dygnet, en särskilt uppmärksamhet på störande ljud ska du visa mellan klockan 22.00 på kvällen till 07.00 på morgonen. Självklart ska det inte behöva smygas bara för att du har grannar nära eller kanske jobbar nattskift. Men kolla klockan och har den hunnit bli 22.00 på kvällen, så visa hänsyn genom att exempelvis vänta med att sätta på diskmaskinen till nästa dag.

Kalas & fest

Planerar du att bjuda in till ett större kalas eller fest meddela då dina grannar några dagar i förväg. Tänk på att du är ansvarig för de som besöker dig både när de vistas i din lägenhet, i trapphuset eller ute på gården. Som hyresgäst får du aldrig uppträda så att andra hyresgäster blir störda, oavsett tidpunkten på dygnet. Om något skulle gå sönder i din lägenhet därför att du, någon i familjen eller besökande varit slarvig eller vårdslös så måste du själv betala reparationen. Vi ser mycket allvarligt på störningar och i värsta fall kan det leda till uppsägning.

Fönster, balkong & uteplats

Det du som hyresgäst gör från ditt fönster, balkong och uteplats påverkar människor, djur och föremål som är på utsidan och i närheten. För allas trevnad visa därför alltid hänsyn. Att tappa föremål från balkong eller fönster kan komma att skada någon eller något allvarligt. Därför är det ej tillåtet att skaka- och piska mattor och kasta fimpar eller annat skräp från sin balkong, uteplats eller fönster. Mata ej heller fåglar. Önskar du göra det trivsamt med blommor och växter på balkongen, får blomsterlådor ej hängas på utsidan av balkongräcket. Tänk också på att vattna försiktigt så att det inte rinner vatten ner på grannens balkong. Träkol - och gasolgrill är ej tillåtet att ha på balkong eller uteplats. 

Om din bostad har en tillhörande uteplats är det du som bär ansvaret för skötsel av denna. Det innebär att rensa ogräs, kratta löv och hålla den städad. Det är ej tillåtet att använda uteplatsen för förvaring. Tänk på att skräp och löv kan dra till sig skadedjur som exempelvis råttor och möss. En välskött uteplats ser dessutom väldigt trevligt ut för både dig och dina grannar.

Grill

Kol- och gasolgrill är på grund av brandrisk och röklukt förbjudet att användas på balkong, uteplats eller i direkt närhet till hyreshuset. Det är heller inte tillåtet att grilla på små uteplatser där röken riskerar att besvära andra hyresgäster. Vi tillåter och rekommenderar el-grill om ni önskar grilla. Den är säkrare och skapar inte lika mycket rök.

Utomhus

Det är hyreskontraktsinnehavaren som ansvarar för att inte någon i familjen eller besökande gör skada på husen, lekplatser, planteringar, träd, gräsmattor eller buskar.

Parabolantenner & markiser

För att montera parabol och markis måste hyresgästen ansöka om tillstånd hos Vårgårda Bostäder. Kontakta vår uthyrare för hjälp med ansökan.  

Kontakta också Vårgårda Bostäder för monteringsregler för parabol och markis när tillstånd erfordrats. Det är ej tillåtet med montering på balkongräcket eller att göra hål i hyreshusets fasad. Paraboler och markiser skall av säkerhetsskäl monteras så att de inte sticker utanför huskroppen. För paraboler betyder det att hela parabolantennen - tallrik, signalhuvud och övrig utrustning, måste befinna sin innanför den befintliga uteplatsen eller balkongräcket. Om montering sker utan tillstånd eller på fel sätt, kan hyresgästen bli betalningsskyld för återställningskostnader.

Trädgård & täppa

Du som har en vidhängande inhängd uteplats och gräsmatta till din bostad, ansvarar själv för att regelbundet klippa gräs och bekämpa ogräs. Finns det plattor skall även dessa rensas för ogräs i fogar. Önskar hyresgästen att sätta upp staket eller plantera buskar i anslutning till sin bostad, måste du innan ansöka om tillstånd hos Vårgårda Bostäder. Vi tillåter inga studsmattor eller vattenpooler på uteplatser.

Bollspel

Det är roligt när hyresgäster utför bollsport- och lek tillsammans, men det skall utföras på anvisade platser. Kontakta vår uthyrare om du vill veta mer om dessa platser.

Målning & tapetsering

Hyresgästen får på egen bekostnad måla eller tapetsera om i sin bostad om inte förändringen tillför en jättestor förändring i färg och tapetval i förhållanden till ursprungligt skick. Arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Det är dock inte tillåtet att göra större förändringar som t ex ändra lägenhetens planlösning genom att bygga valv, riva eller sätta upp nya väggar. Hyresgästen kan bli skyldig till att ersätta kostnader för återställande av bostaden till ursprungligt skick vid utflyttning. Är du osäker på vad som får och inte får göras, är du välkommen att kontakta Vårgårda Bostäders kontor.

Installationer

Ta alltid kontakt med Vårgårda Bostäders kontor innan du installerar tvätt-, tork-, diskmaskin eller andra stora hushållsmaskiner. Alla installationer måste utföras av behörig person, samt att el- och VVS installationer ska alltid utföras fackmannamässigt. Skulle en skada eller vattenläcka uppstå och ej behörig har utfört installationen, blir hyresgästen själv ersättningsskyldig. Försäkringsbolag betalar inte heller ut ersättning vid felaktig installation. 

Det är hyresgästen som själv bekostar installationen och den kompletterande vitvaran.

Toalett

Spola endast ner toalettpapper i toaletten! Spolas det ner något annat som orsakar stopp i avloppet blir hyresgästen betalningsansvarig för skadan. Exempel på föremål som kan orsaka stopp och som ej för spolas i toaletten är bomullspinnar, blöjor, bindor, tamponger och tidningspapper.

Vattenanvändning

Säkerställ alltid att vattenkranen är avslagen när den inte används. När vatten tappas upp kan det väsnas mycket. Tänkt därför på att inte hälla upp vatten, bada eller duscha sent på kvällen. Vi tillåter inte barnpooler på uteplatsen som rymmer en eller flera kubik vatten. Små barnpooler mindre än detta är ok att fylla med vatten. 

Vårgårda Bostäder värnar om miljön och jobbar aktivt med att minska vattenförbrukningen. Det är tillsammans med våra hyresgäster vi gör förbättringar för miljön.

Gemensamma utrymmen

Tänk på att gemensamma utrymmen är just utrymmen som alla använder. Visa samma hänsyn som du gör i din egen lägenhet. Hjälp till att hålla snyggt i trapphus, tvättstuga och ute kring hyreshusen. Varken barn eller vuxna får skräpa ner eller orsaka förstörelse på gården, i planteringar eller på gemensamma grönområden. Av säkerhetsskäl är det förbjudet att ställa cyklar, barnvagnar, rullator och annat i trapphusen, källare eller loftgången. 

Tvättstuga

Alla gillar att mötas av en fräsch och trivsam tvättstuga när man sköta sin tvätt. För allas trevnad i tvättstugan är det viktigt att alla tar ansvar och visar hänsyn. Därför har vi satt upp regler som finns i respektive tvättstuga som ska följas. Viktigt att tänka på år; 

  • Torka maskinerna och rengör tvätt och sköljmedelsfacken. 
  • Torka av golvet och våtmoppa.
  • Rengör filtret i torktumlaren och töm papperskorgen. 
  • Kontrollera att det är tomt i maskinerna och lämna luckorna på glänt.
  • Håll den tvättid du bokat och ta självklart inte någon annans tid.
  • Inga djur får följa med in i tvättstugan. Och de som har pälsdjur hemma bör också tänka på att rensa maskinerna för eventuella djurhår som kan bli kvar.

Det är hyresgästen som använder tvättstugan som själv ansvarar för skador på maskiner och övriga utrustning som orsakats av slarv, vårdslöshet eller att instruktionerna inte har följts. 

Förråd

Till de flesta av våra bostäder erbjuder vi tillhörande förråd. Förvara alltid era ägodelar inne i bostaden eller i ert förråd, men undvik att förvara dyrbara saker i förråden då säkerheten inte kan garanteras. Överblivna ägodelar som förvaras utanför förråd i källare och på vindsvåningar betraktas som skräp och slängs av våra bovärdar. Kostnaden för bortforsling av överblivna ägodelar/skräp kommer att debiteras hyresgästen. Tänk alltid också på att hålla dörrarna låsta till källare- och vindsutrymmen så att ovälkommet besök inte kommer in. Glöm heller inte att släcka belysningen, så  spar vi energi. 

Sophantering

Släng hushållssopor enligt anvisningar om källsortering i respektive miljöhus. Ställ aldrig sopor på marken inne eller utanför miljöhuset. Det kan lätt bli problem med råttor, möss och fåglar om det inte sköts och slänger soporna i de anvisade kärlen. Grovsopor får ej lämnas i våra miljöhus, utan måste köras till återvinningscentralen i Tumberg. Om Vårgårda Bostäder kan påvisa vem som lämnat grovsopor i miljöhusen, kommer denne att debiteras kostnaden för bortforslingen. Om du inte har möjlighet att transportera bort dina grovsopor själv, går det att ringa och boka upphämtning via Rang-Sells (telefon 0512 - 79 77 40).

Parkering, garage & bilkörning

Om man hyr ett garage, carport eller parkeringsplats får den endast användas till personbil, motorcykel eller moped. Tvätt och bilreparationer tillåts ej på den hyrda platsen eller på gården. 

Det är inte tillåtet att köra motorfordon eller parkera inne på våra gårdar. Det är endast undantag för kortare stopp för i- och urlastning av tung last och för rörelsehindrade. Motorfordon som lämnas längre än 10 minuter på gården anses som felparkerade och kan då komma att bötesbeläggas. Vid bilkörning på innergården förväntas föraren hålla kryphastighet och iaktta stor försiktighet.

Rökning

Av hänsyn till allergiker, astmatiker och dina grannar är det inte tillåtet att röka på de gemensamma utrymmen såsom trapphus, hissar, tvättstuga mm. För allas trevnad, kasta heller inte fimpar på marken. För hyresgäster som bor i flerfamiljshus, ber vi er i möjligaste mån att röka utomhus då ventilation och drag i golv och trapphus ofta för röken vidare till grannarna. Rökning inomhus skadar också den egna bostaden. Skador uppkomna av rökning blir hyresgästen betalningsskyldig för. Undvik också att röka på balkongen, i fönster eller under köksfläkten då röken stiger rakt upp till grannarna.

Husdjur

Du får gärna ha husdjur i din bostad, men du måste se till att djuren inte är till obehag för dina grannar. Katter ska enligt lag hållas under sådan tillsyn så att de inte orsaker skador eller olägenheter både i och utanför lägenheten. En hund ska alltid vara kopplad inom bostadsområdet och tänk på att rasta hunden utanför bostadsområdet. Ha alltid med bajspåsar då du alltid ska plocka upp hundbajset. Hundar får heller inte skälla så att den stör grannarna.