Rekommenderad temperatur

Bild som visar en närbild på termostat på elementet

Hur kallt får det vara i lägenheten?

När du mäter med vanlig termometer rekommenderar Folkhälsomyndigheten att temperaturen bör vara minst 20°C inomhus. Det gäller i bostäder och i lokaler för allmänna ändamål där människor vistas mer än tillfälligt.
Upplevelsen av vad som är rätt temperatur kan variera från person till person men 20°C är lagom för de flesta.
Det kan under kortare perioder, framför allt i början av hösten, finnas några dagar eller veckor då temperaturen inomhus inte når upp till 20 grader. Detta är helt normalt då det ofta tar en viss tid innan värmesystemet kommer i gång ordentligt.
Termostaterna på elementen är begränsade när de står på max till ca 21°C. De går att sänka om man önskar lägre temperatur, exempelvis i sovrum.

Är upplevelsen att det är kallare i något rum än det vi lovar (20–21°C):

  • Se till att termostaten på elementen står på max.
  • Se till att inte placera möbler eller tunga gardiner framför element då detta hindrar värmen att cirkulera i rummet.
  • Hålla tilluftsventiler rena och öppna. Annars tränger luft in genom otätheter kring fönster, dörrar och i väggar, vilket har en avkylande effekt. Luft som kommer in via tilluftsventilerna värms normalt upp av element.
  • Placera soffor och sängar mot innerväggar då dessa är varmare än svala ytterväggar.

Hur mäter jag inomhustemperaturen i lägenheten?

  • Använd en vanlig termometer och mät temperaturen i de utrymmen som du upplever som kalla eller för varma.
  • Mät gärna på flera platser, men inte för nära golv eller väggar. Mät gärna minst en meter från ytterväggen och vanlig bordshöjd från golvet.
  • Skriv ner resultatet. Notera gärna var och när mätningen gjordes.
  • Fota eller filma termometern, om du har möjlighet.

Är det fortfarande kallare än vi utlovat kommer vi gärna och kollar upp med termometer och värmekamera vad det kan vara för problem. Oftast hittar vi vad problemet är och kan då åtgärda.

Ring vår serviceanmälan när du behöver meddela oss om fel i din bostad eller i ditt bostadsområde. Vardagar på telefon 0322-62 53 70 mellan kl 09.30-12.00.
Du kan också göra din serviceanmälan på webben genom att logga in på MINA SIDOR. Här får du också en bra överblick över dina serviceanmälningar och vilken status de har.