Skadedjur

Anmäl alltid om du har misstanke om skadedjur i ditt hem!

Småkryp och insekter kan tyvärr ibland ta sig in i bostaden. Exempel på vad som kan förekomma är myror, vägglöss, kackerlackor, silverfiskar, möss och råttor.

Oavsett vad som är orsaken till att skadedjuren har tagit sig in i din bostad, så är det du som hyresgäst som är skyldig att göra en anmälan. Det är viktigt att åtgärder görs snabbt efter en upptäckt så att skadedjuren inte sprider sig vidare. Ta kontakt och boka tid med Insecta direkt på telefon 033-24 91 02. Upptäcker du skadedjur någon annanstans i våra fastigheter kontaktar du Vårgårda Bostäders serviceanmälan. Kostnaderna för Insectas sanering ingår redan i hyran och är därför ingen extra kostnad för dig som hyresgäst.

Tips för vad du kan göra själv

  • Städa alltid och håll rent. Tänk även på att dammsuga lister och möbler. Då lockar du inte ohyra till din bostad och de får heller ingen chans till att föröka sig.
  • Ha inga matrester framme och har du husdjur tänkt på att inte låta deras mat stå framme längre än nödvändigt.
  • Förvara livsmedel i slutna plastbehållare och töm hushållssopor och kompost ofta. Undvik spill av exempelvis socker, saft, läskedryck eller kakor.
  • Köper du direktimporterade matvaror bör du vara uppmärksam på att inga insekter har råkat följa med varorna.
  • Reser du utomlands kan du titta igenom dina kläder noga när du packar upp så att du inte fått med dig insekter i resväskan. Tvätta sedan alla kläder.
  • Ha det så torrt som möjligt i ditt badrum. Tänk på att ventilera genom att ha dörren och ventilationen öppen efter du har duschat och badat.
  • Kratta löv och ha inga lövhögar på din uteplats. Och tänk på att ej ha altandörren öppen på hösten då mössen gärna kommer in.

Vägglöss i sovrum

Först och främst skall du helst inte byta sovrum, då söker vägglössen upp dig och på det sättet sprider de sig.

Börja med att vända sängen på sidan och dammsug den noga i alla springor och hörn. Dammsug alla springor i rummet där du tror vägglössen kan gömma sig. Nattygsbord, vid golvlister, bakom tavlor och andra möbler eller föremål i rummet. Släng sedan dammsugarpåsen i en försluten påse och kontakta Vårgårda Bostäder för vart du ska slänga påsen. Tvätta sedan sängkläderna och se till att inte ha saker på golvet.

Flytta ut sängen ca 50 cm från väggen eftersom vägglöss kan klättra upp på väggen och faktiskt hoppa till sängen. Tror du att du har vägglöss i sängen så köp inte direkt en ny säng då de vägglöss som gömmer sig någon annanstans i rummet kan komma att bosätta sig i din nya säng. Istället är det bättre att fängsla in lössen genom att köpa ett madrasskydd. Låt skyddet sitta på minst 1,5 år då vägglössen kan överleva så länge genom att gå ner i dvala. På varje sängben kan du sätta dubbelhäftande tejp för vägglöss och de vägglöss som kommer utifrån rummet och klättrar upp på benen kommer då att fastna och dö. Du kan också komplettera med ett kiselpulver som gör att vägglusen torkar ut när den får pulvret på sig. Du kan lägga ut det i strängar runt ben och golvlister så lössen måste gå igenom strängen.